Interviu Jimborean Cristian – Head Greenkeeper SunGarden Golf Club
Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share
INSTAGRAM

Pasiune pentru noi jucătorii de golf, enorm de multă muncă pentru echipa din spate, cea care se ocupă de întreținerea unui teren de golf. Green, cupe, steaguri, farway, bunkers, semi-rough, rough, driving range, penalty areas, ș.a.m.d… termeni cunoscuți de cei care joacă dar toate acestea necesită un efort de neimaginat din partea echipei de întreținere.

Anul acesta am simțit toate greutățile din spatele întreținerii unui teren de golf. Vă povestesc despre cum a fost primul an de greenkeeping, club management, marketing management, sales management, etc. la KingsLand Golf Club într-un viitor articol pe blog.

Azi vreau sa aflați mai multe despre Jimborean Cristian – Head Greenkeeper SunGarden Golf Club, unul dintre cei mai buni specialiști ai momentului în întreținerea unui teren de golf. Am pus pe ,,hârtie” câteva întrebări și a ieșit un interviu de toată minunea.

Interviu Jimborean Cristian – Head Greenkeeper SunGarden Golf Club

Golf în Romania: Te rog să ne spui câteva lucruri despre tine.

Mă numesc Jimborean Cristian și sunt Head Greenkeeper la SunGarden Golf Club.

Experință: absolvent Facultatea de Aorticultură Cluj, 5 ani la Bayerische Blumen Zentrale – Germania, din 2007 pana în 2013 inginer horticultor la Beau Jardin, EcoGarden si Greenlet ( firme de amenajări și întreținere spații verzi din Cluj ) iar din februarie 2013 până în prezent sunt head greenkeeper la SunGarden Golf Club.

Pasiuni: muzica, golf (spectator), gazon, fotbal.

Golf în Romania: Cum este să ai grijă de o așa grădină imensă ?

Jimborean Cristian: Interesant și provocator. Golful în România este un sport aflat la început de drum și nu ne putem lăuda cu un număr de 200-300 de membrii ( N.R. la SunGarden ) și cu bugete pe măsură cum au cluburile mari de afară. Cu resurse și materiale oarecum limitate trebuie și sperăm să ne apropiem de calitatea terenurilor din țarile cu tradiție.

GÎR: Te rog să ne descrii, activitățile unei zile obișnuite de muncă.

J.C: O zi obisnuită de muncă înseamnă în linii mari: împărțirea sarcinilor zilnice pentru cei din echipă, verficarea funcționării și programarea sistemului de irigat, turul zilnic și obligatoriu a terenului de golf după care urmează munca alaturi de echipă și tot ce ține de aprovizionarea cu combustibil, piese de schimb, îngrășaminte, pesticide etc.

GÎR: Care este marca utilajelor folosite la întreținerea terenului de golf ?

J.C: Majoritatea utilajelor folosite sunt marca Toro, la care se adaugă încă două mașini pentru fairway – Jacobsen. Utilaje pe cât de performante pe atât de scumpe și care necesită o foarte mare atenție la întreținere.

GÎR: Terenul arată impecabil tot timpul. Câți oameni ai în echipă și care este atribuția fiecăruia ?

J.C: Echipa care se ocupă de întreținerea terenului de golf este formată din cinci oameni inclusiv eu. Un mecanic, doi operatori pe mașinile mari și un operator pentru mașinile mici ( trimmer, hoover, etc ). Mecanicul se ocupă de întreținerea mașinilor și buna functionare a lor, repararea și întreținerea sistemului de irigat, tunsul pe fairway si toate operațiunile de fertilizare și tratamente efectuate cu tractorul.

Cei doi operatori tund green-urile ( de 3 ori pe săptămână indiferent de vreme ) tuns semirough, tee-uri, rough, aranjat bunkere, reparat divot-urile pe tees și fairway, tratamentele fitosanitare etc. iar operatorul de pe trimmer tunde în zonele în care nu avem acces cu utilajele mari.

Atunci când avem de realizat operațiunile mai speciale ( aerat si top dressing de exemplu ) toată echipa se concentrează asupra lor, totul trebuie terminat în cel mai scurt timp pentru a permite accesul jucătorilor pe teren.

Farway întreținut de Jimborean CristianGÎR: Ai pomenit de repararea divot-urilor. Cât timp este necesar pentru ca iarba să crească în locul unei urme lăsate de crosă ( divot ) ?

J.C: Cel puțin trei săptămâni. Atât pe farway cât și pe tee-uri folosim amestec de nisip cu sămânță pentru supraînsămânțare.

GÎR: Terenul de golf este locul tău de muncă, cum se face că încă nu ai devenit un jucător împătimit al acestui sport ?

J.C: Probabil principalul motiv este lipsa timpului. Și cred că la început aș fi mai atent să nu stric prea mult terenul decât la jocul în sine…Poate că anul care tocmai a început are să aducă și primele lecții de golf !

GÎR: Dacă ar fi să poți alege un teren de golf din întreaga lume, unde să ocupi aceeași funcție, care ar fi acesta ?

J.C: Din Europa cred că ar fi Golf Club Eichenried – Munchen iar din întreaga lume categoric Augusta National. Dar asta intră la capitolul vise !

GÎR: Am aflat anul acesta că există numeroase soiuri de semințe de iarbă pentru terenurile de golf, fiecare având avantaje dar și dezavantaje. Ne poți spune mai multe despre tipul folosit la SunGarden Golf Club ?

Jimborean Cristian: La SunGarden green-urile sunt însămânțate cu Agrostis stoloniferao specie de iarbă care suportă tunsul la înălțimi mai Green întreținut de Jimborean Cristianmici de 4 mm, are o culoare verde intens dar care este destul de sensibila la boli în special Sclerotinia si Mucegaiul de zăpadă. Pentru fairway, semirough și rough s-au folosit o combinație de nu mai puțin de trei specii de Poa, trei specii de Festucaplus Lolium Perene iar pentru tee-uri o combinație cu 70% Loliumsi 30% Festuca.

GÎR: De ce cluburile de golf din România închid terenurile și implicit accesul, din luna noiembrie și deschid abia în aprilie ?

J.C: Pentru că în lunile de iarnă, chiar daca terenul nu este acoperit de zăpadă, în majoritatea zilelor sunt temperaturi negative și orice pas făcut peste iarba înghețată îi provoacă daune. Nici măcar noi, cei care ne ocupăm de întreținerea terenului, nu intrăm pe teren atâta vreme cât sunt temperaturi negative și iarba este înghețată.

GÎR: Care a fost cea mai mare provocare întâlnită în anii de când ești la SunGarden Golf & Spa Resort ?

Jimborean Cristian: Au fost foarte multe provocări în cele șase sezoane de când am început activitatea la SunGarden Golf Club și îmi permit să aleg două nu doar una. Prima a fost refacerea green-urilor după infestarea cu mucegaiul de zăpadă în iarna lui 2016.

A doua mare provocare a fost refacerea terenului afectat de porcii mistreți în toamna lui 2018 cu doar patru săptămâni înainte de organizarea primului turneu de Pro de la SunGarden Golf Club.

Atât pentru azi dragi jucători. Mă uit la imaginile de mai sus și mă gândesc ce muncă titanică depun acești minunați oameni care întrețin terenurile de golf, pentru ca noi să avem parte de o rundă superbă. Putem pune și noi umărul ușurând munca green-keeperilor greblând un bunker în urma noastră, reparând propriul divot, reparând propriul pitch-mark sau chiar a colegului de joc.

Îi mulțumesc lui Jimborean Cristian pentru răspunsuri dar mai ales pentru toate sfaturile de care am avut mare nevoie sezonul trecut. Pe data viitoare.

Editare: Călin Păcurar – www.golfinromania.com

Întrebări interviu: Radu Cirtina

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share
INSTAGRAM

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial