The Masters
În lumea golfului profesionist există patru mari competiţii pe care, orice jucător ar dori să le câştige. Oricare dintre acestea patru putând să îi aducă faima la nivel mondial. Pentru noi, cei pasionaţi de golf, The Masters nu înseamnă doar un final de săptămână plin cu golf de cea mai bună calitate dar şi începutul unui nou sezon în care ne vom bucura de acest sport minunat.
Turneul se ţine în fiecare an, în luna aprilie şi mai ales în aceeași locație începând cu anul 1934. Terenul este unul dintre cele mai cunoscute din întreaga lume, acesta numindu-se Augusta National şi se află în Georgia, Statele Unite ale Americii.
Clubul de golf este unul privat iar cei care doresc să devină membrii … ei bine nu sunt primiţi cu braţele deschise. Chiar şi cei mai bogaţi oameni ai lumii sunt refuzaţi. Totusi, există o posibilitate de a devein membru onorific, aceasta fiind câştigarea competiţie The Masters.
Despre teren
Augusta National a fost deschis în luna ianuarie a anului 1933, avându-i ca fondatori pe Bobby Jones, de profesie avocat iar în timpul liber un foarte bun jucător amator şi Clifford Roberts, investitor în mediul de afaceri. Ca și designer a fost angajat Alister MacKenzie.
Augusta National are 18 trasee, un par de 72 de lovituri şi o lungime totală de 6,799 m. Suprafaţa de teren pe care se întinde clubul, traseele de joc, spaţiile pentru spectatori şi zonele dintre traseele de joc are peste 140 de hectare ( cât 233 de terenuri de fotbal ). Înainte ca terenul de golf să prindă viaţă, în acel loc exista o pepiniera de plante, astfel fiecare traseu a primit şi un nume:
- Tea Olive
- Pink Dogwood
- Flowering Peach
- Flowering Crab Apple
- Magnolia
- Juniper
- Pampas
- Yellow Jasmine
- Carolina Cherry
- Camellia
- White Dogwood
- Golden Bell
- Azalea
- Chinese Fir
- Fire Thorn
- Redbud
- Nandina
- Holly
Harta întregului teren o puteţi vedea AICI
Recorduri pe Augusta National
De la începutul turneului doar doi jucători au reuşit să finalizeze cele 18 trasee din 63 de lovituri, aceștia fiind:
Pentru că este una dintre cele mai grele competiţii la nivel mondial, să câştigi o dată este o realizare imensă dar să câştigi de mai multe ori este un lucru cu adevărat extraordinar. Printre aceste nume vom găsit doar legende ale golfului mondial:
Jack Nicklaus
6 victorii
1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986
Arnold Palmer
4 victorii
1958, 1960, 1962, 1964
Tiger Woods
4 victorii
1997, 2001, 2002, 2005
Tradiţiile The Masters
Sacoul Verde
Pe lângă faimă, trofeu, premiul financiar, o medalie de aur, câştigătorul fiecarei ediţii primeşte şi un sacou verde. Acesta, fiind purtat de regulă, doar de membrii clubului. Înmânarea sacoului se face de către câştigătorul precedentei ediţii, prima dată în “Butler Cabin” imediat după finalizarea competiţiei iar mai apoi şi în faţa spectatorilor şi a camerelor de luat vederi.
Înmânarea sacoului în “Butler Cabin”. În anul 2016 Danny Willett a fost câştigătorul ( cel care îmbracă sacoul ) iar cel care îl ajută este Jordan Spieth, câştigătorul din anul 2015
.
.
..…….______________________________________________________________
______________—___–
Îmbrăcarea sacoului în faţa mulţimii de spectatori dar şi în faţa camerelor de filmat. Tiger Woods îmbracă sacoul pentru a doua oară in 2001 iar cel care îl ajută este Vijay Singh, câştigătorul din anul 2000
______
Uniforma caddy-ului
Pentru cei dintre voi care încă nu sunteţi familiarizaţi cu termenii din golf, caddy-ul este poate cea mai importantă persoana după jucătorul de golf. Pe lângă faptul că poartă, curăţă şi are grijă de crose pe tot parcurul competiţiei, caddy-ul este şi cel care îndrumă, dă sfaturi şi susţine din punct de vedere moral jucătorul de golf.
De obicei caddy poartă doar o vestă pe spatele căreia este scris numele jucătorului. Dar la The Masters, caddy sunt obligaţi să poarte o salopetă albă, o sapcă verde şi încălţări albe. Salopeta are întipărit pe spate numele jucătorului iar pe faţă sigla clublui şi numărul de concurs al jucătorului.
Invitațiile pentru jucători
Există mai multe variante prin care un jucător profesionist se poate califica la “ The Masters ”
- să fi câştigat The Masters
- să fi câştigat The U.S. Champions
- să fi câştigat British Open Champions ( articol despre The Open AICI )
- să fi câștigat The Players Championshi
- să te afli între primii 50 de jucători ai lumii la sfârșitul anului precedent
- vezi AICI toate variantele de calificări
.
Şi cei mai buni jucători amatori ai lumii sunt invitaţi la The Masters. Acest lucru se datorează fondatorului, Bobby Jones, care a jucat golf doar la nivel de amator.
Anul acesta, cei care au primit invitaţii sunt: locul 1 şi 2 de la U.S. Amateur, locul 1 de la British Amateur Championship, Asia-Pacific Amateur Championship, Latin-America Amateur Championship şi U.S. Mid-Amateur.
.
Drive, chip and putt
Pentru că cei de la Augusta National au un respect imens şi faţă de juniorii acestui sport, au organizat împreună cu cei de la Drive-chip-and-putt o competiţie care a avut loc în duminica ce tocmai a trecut.
Cunoști un junior foarte bun la golf din România ? Deja este deschisă lista pentru înregistrări la Drive, Chip and Putt Championship 2018. Detalii AICI.
.
The Masters LIVE
Sunt sigur că fanii golfului vor fi cu ochii pe transmisiunile televizate de la The Masters şi ca să nu rataţi nimic, AICI găsiți programul competiţiei dar şi orele de transmisie.
Imagini în direct puteți urmări AICI ( doar după începerea concursului )
Va fi o săptămână plina cu golf de cea mai bună calitate aşa că: bucuraţi-vă de golf !!!
Radu Cirtina – consilier tehnic Golf în România
Adauga comentariu