LIV Golf, Ce este? Ce înseamnă? Cui aparține ?
Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share
INSTAGRAM

LIV Golf, Ce este? Ce înseamnă? Cui aparține ?

Cel mai profitabil ( cu cei mai multi bani )  și mai controversat turneu de golf din lume s-a desfășurat între 9 și 11 iunie la periferia Londrei.

Ce înseamnă LIV Golf ?

Numele LIV este o referință la cifra romană pentru 54; Scorul în cazul în care fiecare gaură de pe un teren par-72 este înscrisă birdie și respectiv numărul de trasee care trebuie jucate la un turneu LIV.

Ce este aceasta noua serie ?

Este un nou tur organizat de LIV Golf Investments. Acesta constă în opt evenimente din întreaga lume, care a început săptămână trecută în Londra. Susținut de fostul număr 1 mondial Greg Norman, seria se desfășoară din iunie până în octombrie. Scopul, se spune, de a „îmbunătăți sănătatea golfului profesionist la scară globală pentru a ajuta la deblocarea sporturilor neexploatate”. 

Este susținut de Fondul de Investiții Publice al Arabiei Saudite ( FIPAS ) – un fond suveran prezidat de Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

FIPAS s-a angajat să acorde un premiu total de 250 de milioane de dolari. Fiecare dintre primele șapte evenimente va avea un premiu total de 25 de milioane de dolari. 20 de milioane de dolari împărțiți între jucătorii individuali, iar restul de 5 milioane de dolari împărțiți între primele trei echipe la sfârșitul fiecărei săptămâni.

Cum se joaca LIV Golf ? LIV Golf

Înaintea primului eveniment de la Londra, au fost anunțate cele 12 echipe, precum și căpitanul acestora. Marți, căpitanii și-au selectat restul echipelor într-un format de draft asemănător drafturilor NFL și NBA.

Spre deosebire de evenimente tipice de golf, evenimentul durează trei zile, nu patru iar jucătorii încep pe sistemul shot gun. Toți în același timp în speranța de a fi un eveniment mai antrenant și plin de acțiune.

Concurând într-un format tradițional de stroke play, cel mai mic scor va fi câștigătorul. În timp ce în primele două runde, cele mai bune două scoruri vor conta pentru fiecare echipă, în runda finală, cele mai bune trei scoruri vor conta, cel mai mic scor general al echipei pe 54 de găuri fiind desemnat câștigătorul.

Pentru evenimentul final este programat un campionat pe echipe, formatul se schimbă într-un turneu eliminatoriu în patru runde – match play.

De ce LIV Golf este atât de controversat ? 

Sursa banilor FIPAS – Arabia Saudita, a condus la întrebări și critici adresate organizatorilor și jucătorilor cu privire la alegerea de a juca pentru bani. Țara a fost criticată de organizațiile pentru drepturile omului de ani de zile.

O altă cale de controversă în jurul ligii este natura separată de turneele stabilite ale golfului. PGA Tour și DP World Tour ( fostul European Tour ) au fost de mult timp variantele în care jucătorii și-au desfășurat meseria în calendarul de golf, în afara celor patru Majors.

Oferind drept scuze problemele monetare și de echilibru a vieții, decizia unei facțiuni de jucători care s-a despărțit pentru a juca în seria LIV Golf a fost întâmpinată cu reacții mixte din partea colegilor lor din turneu.

Cei mai importanți jucatori care au participat la primul eveniment 

Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia, Martin Kaymer, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel, Ian Poulter, Lee Westwood, etc.

Cine a câștigat primul turneu LIV Golf ?

Charl Schwartzel a câștigat primul eveniment din controversatul LIV Golf International Series. De asemenea a luat un CEC de 4 milioane de dolari.

Câștigătorul Masters din 2011 a condus după fiecare rundă a turneului cu 54 de găuri.  Cu 5 sub 65 și 4 sub 66 joi și vineri, înainte de a termina cu 2 peste 72 sâmbătă pentru a încheia la -7. Acesta nu mai câștigase în PGA sau în turneul european din 2016.

Atât pentru azi

Călin Păcurar

Golf Shop I Blog I

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share
INSTAGRAM

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial