Cât costa sa joci golf ?
Zilele trecute Președintele României a încurajat romanii sa joace golf, un sport deloc exclusivist conform declarației acestuia. Am scris deja despre cum au evoluat lucrurile pe acest subiect așa ca nu mai revin dar dacă vrei sa știi exact care a fost declarația și de ce toți romanii vorbesc despre jocul de golf atunci te invit sa citești prima data acest articol AICI
Ce este jocul de golf ?
Pentru ca acest articol este adresat celor care nu cunosc acest sport insist sa descriu în câteva cuvinte ce este de fapt golful.
Golful este un sport în care jucătorii lovesc o minge de dimensiuni reduse cu diferite crose pentru a ajunge intr-o gaura ( golf hole ) din cât mai putine lovituri.
Golful, spre deosebire de majoritatea jocurilor cu minge, nu poate și nu utilizează o zonă de joc standardizată.
Jocul de golf la nivelul obișnuit se joacă pe un teren de 18 trasee ( găuri ), deși terenurile recreative pot fi mai mici de 6 sau 9 găuri.
Fiecare traseu de pe teren trebuie să conțină o zona de pornire ( tee box ) și un green ( suprafață de iarba tunsa scurt ), zona pe care se afla de fapt gaura ( golf hole ). Există și alte forme pe teren între ele ( între tee-box și green ) cum ar fi fairway-ul ( zona de joc efectivă ), bunkers ( „capcane de nisip”) și diverse alte pericole cum ar fi apa ( water hazards – penalty Area ).
Fiecare traseu ( gaură ) de pe un teren de golf este unic prin aspectul său specific și aranjament. Golful este jucat pentru cel mai mic număr de lovituri de către o persoană, cunoscut sub numele de joc de lovitură ( stroke play ).
Care sunt terenurile de golf în România ?
- Clubul Diplomatic – București
- Lac de Verde Golf Club – Prahova
- Izvor de Golf – Ilfov
- Sun Garden Golf & Spa Resort – Cluj
- Transilvania Golf Club – Cluj
- Golf Club Paul Tomiță – Alba
- Theodora Golf Club – Alba
Care sunt simulatoarele de golf în România ?
Simulatoarele de golf sunt acele spații interioare sau exterioare în care se poate practica jocul de golf prin mișcări reale, cu mingi de golf și crose reale dar către un panou sau plasa de reținere a mingii.
Un radar performant cu senzori ,,citește” miscarile jucătorului și a mingii după care suprapune direcția acesteia pe un teren de golf virtual ( pe videoproiector, tableta sau ecran tv )
- Ellyxo Golf – Arad
- GolfRoom – Bucuresti
- Champ Du Golf – Bucuresti
- Golf Studio – Bucuresti
- GolfLab Academy – Cluj Napoca
- Oradea Golf Box – Oradea
Cât costa sa joci golf ?
Este o întrebare care pare simpla dar răspunsul nu are cum fi simplu așa ca voi da mai multe răspunsuri deoarece jocul de golf este un ,, microb ” pe care dacă l-ai ,, luat ” e imposibil sa mai scapi vreodată de el.
Microbul acesta este de fapt pasiune în care vei investi mult, foarte mult chiar dar vei avea pe de alta parte beneficii de neimaginat care nu se pot măsură în bani.
Jocul de golf costa să-l înveți între 130 lei și 210 lei/sedinta
Instructorul Matei Ionuț pe care îl găsiți la SunGarden Golf Club, unul dintre cele mai spectaculoase cluburi de golf din România, are pachete pentru copii, adulți dar și de tip family. Aceste ședințe de golf variază între 130 și 210 lei pe ședința în care sunt incluse toate echipamentele de care ai nevoie ( crose, mingi, zona de antrenament, etc ). Vei avea nevoie de aproximativ 10 ședințe pentru a înțelege câtuși de putin cu ce se mănâncă acest sport.
Nu uita ca poți lua lecții de golf la toate terenurile de golf menționate mai sus.
Cât costa sa joci golf ? Echipamentul de golf costa între 0 lei și mii sau zeci de mii lei
Instructorul tău de golf ( cel cu care ai învățat ) are cu siguranță sa iei împrumute 3 crose și un putter ( crosa de băgat mingea în gaura ) pentru următoarele tale sesiuni individuale de golf. La fel și simulatoarele de golf cu siguranță te vor ajuta cu echipamentul dacă mergi acolo sa joci. Sigur ca tot vei avea nevoie sa iti iei un echipament care sa fie al tău ( crose, mingi, manusi, pantofi ) iar acestea au costuri variabile. Pe olx vei găsi crose de golf, mai vechi e drept, cu prețuri de pe la 200 – 300 lei/set și poate merge pana pe la 1500 de lei/set ( dar la aceasta suma e bine sa te sfătuiești cu cineva ).
Un set de golf complet – pentru copii poate începe de pe la 450 de lei iar pentru adulti de pe la 1200 de lei. Cu siguranță un set de crose ale unor branduri mai renumite poate ajunge ușor la câteva mii de lei. Nu uita ca investiția este pentru mai multi ani așa ca tine de tine pana la urma cât vrei sa te coste crosele de golf.
Mingi de golf – ai nevoie de cele mai uzuale mingi. Nu cumpara mingi noi, cumpara mingi second-hand ( lake balls ) care costa de pe la 3 lei mingea și vin în seturi de câte 50 de mingi. Cele mai renumite mingi de golf sunt Titleist ProV1 și ProV1x iar o un set de 12 mingi costa 259 lei ( vei avea nevoie de ele peste câțiva ani )
Mănuși de golf – sigur vei avea nevoie de mănușă pentru jocul de golf, este un accesoriu care se schimba periodic. Prețurile pe Golf Pro Shop Online încep de la 35 lei și merg pana la 150 lei.
Pantofi de golf – Ca și orice pereche de pantofi sport prețurile încep de pe la 150 de lei și merg pana spre 1000 de lei
Pantaloni și tricou – Pentru primul tău sezon poți folosi orice tricou polo din garderoba proprie iar dacă este din material sintetic atunci și mai bine. La fel și cu pantalonii cu precizarea ca nu se pretează sa mergi în blugi sau pantaloni foarte scurți. Achiziția pantalonilor începe de pe la 250 de lei iar a tricoului polo de pe la 100 de lei.
Șapca – Sigur ai o șapcă acasă.
Cât costa sa joci golf ? – Abonament la terenul de golf cu intrare nelimitata
Terenurile din România au abonamente care încep de la 2000 lei/sezon și pana la 5000 lei pe sezon. Dacă aceasta suma pare mare atunci nu plăti abonament și plătești runda de golf de fiecare data când mergi sa joci ( între 150 de lei și 300 lei ).
Totuși varianta de abonament este mai accesibila atunci când joci des. 9 luni de sezon cu 4 runde de golf/luna înseamnă 36 de runde/an.
La un abonament de 2000 lei te costa 55 lei/runda ( aproximativ 5 ore ) adică 11,11 lei/ora de golf jucată iar la un abonament de 5000 de lei te costa 138 de lei/runda adica 27,77 lei/ora. Dacă vei merge și mai des atunci costul orei de golf are sa fie și mai mic.
Rezumatul investiției initiale pentru a practica jocul de golf
Ca sa începi sa joci golf vei avea nevoie de o investiție inițială care începe de la 1500 lei
- Sa înveți: 130 – 210 lei/ora = 1300 – 2100 lei/curs
- Crose: 0 – 1300 lei
- Mingi: 3 lei/minge
- Îmbrăcăminte: 433 lei – 1000 lei
Rezumatul costurilor pentru a juca golf
Ca sa joci golf un sezon la unul din terenurile de mai sus vei avea nevoie de o suma cuprinsă între 400 și 1000 de euro/an
- 11,11 – 27.77 lei/ora de joc ( cu abonament )
Jocul de golf costa între 6 și 12 ore din viața ta pentru fiecare runda de 18 trasee
În funcție de zona în care locuiești sau mai bine spus în funcție de cât de aproape ești de terenurile de mai sus atât te costa sa joci golf. Când merg la Theodora Golf Club din Oradea pana la Alba Iulia voi cheltui pentru o runda exact 12 ore din viață mea. Transport la teren, incălzire, joc și retur acasă. Rămâne sa evalueze fiecare mai departe dacă e scump sau ieftin.
FAQ – Întrebări Frecvente
Se poate practica jocul de golf la orice Varsta ? Da se poate de la 3 ani în sus pana la orice varsta.
Este jocul de golf un sport exclusivist ? Este un sport pe care toată lumea poate sa îl joace comparabil ca și costuri cu alte sporturi mai cunoscute: tenis, schi, snowboard, pescuit, etc.
Este jocul de golf ,, sportul bogatilor ” ? NU. Cred ca avem 1 – 3 jucători de golf din România în top 300 Capital. Majoritatea sunt oameni cu joburi sau antreprenori cu afaceri mici si mijlocii.
Sunt obligat sa am abonament la un teren de golf ? – Nu
Pot participa la concursurile de golf din România ? – După terminarea cursului de golf poți sa participi la concursurile de amatori din România însă vei în acest caz trebuie sa fi afiliat unui club de golf.
Pot sa joc golf dacă am salariul minim pe economie ? – Greu dar nu imposibil. În acest caz pasiunile cred ca trebuiesc lăsate la o parte. Dacă totuși te-ai îndrăgostit de acest sport și ai venituri reduse atunci una dintre variante ar fi sa iti cauti un job la oricare dintre terenurile/simulatoarele menționate mai sus. Negociezi cu proprietarul și accesul pe teren/simulator ( în timpul tău liber )
Concluzie
Dacă la noi este abia la începuturi în alte părți avem recorduri in terenuri și jucatori. In SUA este mult mai popular decât jocul de tenis.
Paradigma de ,, sport al bogatilor ” este de mult apusă și da oricine poate începe sa joace acest sport – evident ca în anumite conditii și este necesar sa ai venituri cel putin spre medie.
Sa nu uitam ca peste 25% din romani fumează zilnic ori viciul asta te costa peste 1000 de euro/an așa ca rămâne ca fiecare sa decidă pentru el dacă acorda sau nu acorda buget unui sport ( nu neaparat golfului ).
Dacă ai întrebări te aștept pe blog la secțiunea contact sau pe Facebook Golf în România
Călin Pacurar
Blog: golfinromania.com I
Adauga comentariu