Dicționar cu termeni din golf pentru începători și NON jucători
Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share
INSTAGRAM

Ce termeni din golf vă produc confuzie ? 

termeni din golf – Îmi aduc aminte de începuturile mele în jocul de golf când nu știam nimic despre acest sport și acești termeni din golf mă derutau pur și simplu. Nu înțelegeam nimic din ce auzeam și a durat o perioadă destul de lungă până am învățat cuvintele cele mai folosite din jocul de golf.

Nu sunt multe dar nici puține așa că am să descriu în acest articol ce înseamnă fiecare. Te va ajuta în caz că te gândești să practici jocul de golf sau dacă iei lecții deja atunci vei înțelege mai ușor explicațiile profesorului tău.

Termeni din golf pentru începători și NON jucători

Golf = jocul de golf este un sport în care jucătorii folosesc diferite crose de golf pentru a lovi o minge care să ajungă într-o anumită gaură din cât mai puține lovituri.

diferite tipuri de crose de golf - Dicționar cu termeni din golf pentru începători și NON jucători

Crosa de golf = crosa este folosită în jocul de golf pentru a lovi mingea de golf. Fiecare crosă este compusă din shaft care este tija la capătul căreia se află un grip ( partea de care prindem crosa cu mâinile ) și capul crosei partea care lovește mingea.

Tipuri de crose: Driver face parte din categoria woods și se folosește pentru distanțe foarte lungi;  iron’s au diferite unghiuri și lungimi ale tijei  ( care înseamnă distanțe diferite de parcurgere a mingii )  și sunt cele mai folosite pe terenul de golf; iron-urile conțin și o sub categorie – wedge; hybrid care combină elemente de wood – iron și se folosește tot pentru distanțe lungi; putter este crosa care se folosește pe green ( vezi mai jos ce este green ) pentru a introduce mingea în gaură.

Un jucător poate să joace pe terenul de golf cu 14 crose la alegere.

Descrierea unui traseu de golf

Teren de golf = spre deosebire de alte sporturi cu mingea, jocul de golf, se poate juca doar pe un teren de golf care are diferite forme de relief menite să împiedice și să încurce jucătorii. Un teren standard are 18 trasee cu 18 găuri, câte una pentru fiecare traseu dar sunt și terenuri de 9 găuri respectiv 6 găuri ( acestea din urmă sunt terenuri pentru a învăța jocul de golf ). În România avem 8 terenuri de golf din care doar unul singur cu 18 trasee, vezi care sunt acestea AICI.

traseul unui teren de golf - Dicționar cu termeni din golf pentru începători și NON jucători

  1. tee box = locul din care se execută prima lovitură
  2. water hazard = orice tip de apă ( lac, mare, ocean, canal, râu )
  3. rough = este partea cu iarbă neîngrijită de lângă fiecare traseu
  4. cart path = drum special pentru mașinuțe de golf
  5. bunker = suprafață/locație cu nisip aflat pe terenul de golf
  6. water hazard ( vezi punctul 2 )
  7. fairway = suprafața de iarbă îngrijită pe care se joacă
  8. green/putting green = suprafața de iarbă special pregătită care conține o gaură și un steag; pe această suprafață se folosește putterul pentru a introduce mingea în gaură.
  9. pin/flag = steag
  10. hole = gaură

.

Hole in one, Albatros, Eagle, Birdie, Par, Bogey, double bogey

Vă spuneam mai sus că un teren de golf standard are 18 trasee ceea ce înseamnă că jucătorul trebuie să parcurgă cele 18 trasee de fiecare dată când joacă golf. Dacă terenul are 9 trasee atunci le va parcurge de două ori, respectiv dacă are 6 găuri atunci le va parcurge de 3 ori.

Fiecare traseu are prestabilit ( de către designerul terenului ) un număr de lovituri pe care un jucător trebuie să le execute. Aceste lovituri prestabilite se numesc PAR iar un teren are trasee cu PAR 3, PAR 4, PAR 5 și foarte rar PAR 6.

Hole in one sau As ( Ace ) – este lovitura pe care o visează toți jucătorii de golf fie amatori sau profesioniști și înseamnă introducerea mingii în gaură dintr-o singură lovitură. Mai jos un TOP 10 al acestor lovituri.

Albatros sau double eagle – înseamnă introducerea mingii în gaură cu trei lovituri mai puțin decât PAR-ul traseului. La un PAR 5 ai făcut Albatros dacă ai introdus mingea în cupă din două lovituri.

Birdie – înseamnă introducerea mingii în gaură cu o lovitură mai puțin decât PAR-ul traseului

Bogey – introducerea mingii în gaură cu o lovitură mai mult decât PAR-ul traseului. La un PAR 4 introducerea mingii din 5 lovituri în gaură înseamnă Bogey.

Double Bogey – introducer mini în gaură cu două lovituri mai mult decât PAR-ul terenului

Alți termeni din golf folosiți

Back Nine – a doua parte de 9 trasee de pe un teren cu 18 trasee

Ball Marker – este un obiect cu care se marchează poziția mingii pe suprafața de green

jucătorul de golf și caddie - Dicționar cu termeni din golf pentru începători și NON jucători

Golf Caddie și jucătorul de golf

Caddy/Caddie – coechipierul jucătorului de golf care are rolul de a căra crosele pe teren, curăța crosele după fiecare lovitură, ajută jucătorul cu sfaturi. Acesta trebuie să fie un strateg și un cunoscător foarte bun al jucătorului de golf.

Cart/Buggy – vehicul electric de dimensiuni mici care transportă jucătorii pe terenul de golf

Driving Range – zona în care jucătorii se antrenează , teren de antrenament

Fore – pune mâinile în cap și fugi :). Fore este termenul folosit pentru a anunța alți jucători aflați pe teren de faptul că o minge de golf se îndreaptă către ei.

Green Fee – taxă de joc, suma de bani pe care jucătorul o plătește pentru a avea acces pe terenul de golf

Gimme – o lovitură de putter pe care un alt jucător o consideră ușor de introdus în gaură și comunică ,, gimme ” ceea ce înseamnă că se poate ridica mingea fără a o mai introduce dar se adaugă la loviturile totale. Este nepoliticos să ceri un ,, gimme ,, afirmat1ia trebuie să vină de la jucătorul advers.

Handicap – este o numerotare numerică a nivelului jucătorului de golf. Cu cât handicapul ( HCP-ul ) este mai mare cu atât jucătorul este mai începâtor. Cu cât hcp-ul este mai mic cu atât jucătorul este mai experimentat sau mai bun. Numerotarea handicapului fiecărui jucător începe de la 54 ( sau de la 36 ) până la 0,1. Handicap 54 înseamnă că ai trei lovituri în plus la fiecare traseu față de PAR.

Out of Bounds  OOB – este suprafața aflată în afara ariei de joc delimitată prin bețe albe

Swing – golf swing – mișcarea specifică jocului de golf, vezi mai jos cum arată un swing perfect.

https://youtu.be/kBBDoMBKjTc

Concluzie 

Am încercat cu acest articol să îți fac mai ușoară înțelegerea unor anumiți termeni din golf. Fie că ești la început de drum în jocul de golf sau poate doar vrei să mergi la câteva evenimente cu golf, cele scrise mai sus te vor ajuta enorm.

Atât pentru azi – Joc bun să aveți

Călin Păcurar – www.golfinromania.com

Facebook sau Linkedin sau Twitter sau Instagram

GIR_Fb-pp

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share
INSTAGRAM

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publica. Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial